Szoptass ügyesen 2018-02-06T19:05:21+00:00

Project Description

Patak Gyöngyvér: Szoptass ügyesen!

Szoptass ügyesen!

Rendhagyó kézikönyv a szoptatásról, melyből megtudhatod mindazt, amire kezdő (vagy újrakezdő), aggodalmakkal teli vagy néha elkeseredő anyaként szükséged lehet ahhoz, hogy elhidd: te is tudsz ügyesen szoptatni!

„Semmihez nem fogható az a misztikum, ami a szoptatást körüllengi – pedig ez a világ legtermészetesebb dolga. Mint ahogy az is természetes, hogy az útmutatásra váró kismamák tele vannak kétségekkel. Sokfélék vagyunk mi, édesanyák, és sokféle válasz létezik minden egyes kérdésünkre.

Ezt a könyvet azoknak ajánlom, akik kipróbált, gyakorlati tanácsokat keresnek. Egy könnyen értelmezhető tiszta hangot hangzavarban.” (D. Tóth Kriszta, újságíró)

Többet szeretnék tudni

„A konkrét tanácsokon kívül megtaláltam azt a biztatást, ami eloszlatta bennem a félelmeket és bátorságot adott.”

Fülöpné Papp Eszter, Kecskemét

“Nekem ez volt a Bibliám a kórházban!”

Tóthmárton Eszter, Kaposvár

„Az első két gyermekemet nem tudtam szoptatni, a harmadiknál kaptam a könyvet és 36 hónapos koráig tudtam szoptatni.”

Királyné Tóth Viktória, Cheshunt, Anglia

„Nagyon megnyugtató és hasznos volt számomra a könyv minden sora. Biztos, hogy a jövőben minden szülés előtt álló barátnőm és rokonom ezt a könyvet kapja majd ajándékba!”

Kerényi Kata, Budapest

„Ha valamilyen okból kifolyólag nem annyi a tej, mint kellene, akkor gyorsan felütöm, és még a lelki békém is helyre áll! Nagyon tetszik, hogy rövid, tömör és lényegre törő.”

Temesvári Veronika, Budapest

„Szerettem volna a kezemben tudni egy olyan kiadványt, amely pont ilyen: a LÉNYEG van benne.”

Göcsei-Szabó Ander Kata, Barcs

„Fantasztikus! Nagyon tetszett! Most jöttem rá – 30 év elteltével, hogy én miért nem tudtam annak idején szoptatni. Lányom – az Ön könyvének is köszönhetően – már „ügyesen” szoptat.”

S. Lászlóné, Budapest

„Nagyon tetszett, hogy ennyire őszinte és közvetlen, humoros, de mégis komoly. Megnyugtató a tudat, hogy „ül a könyvespolcon egy barát”, akihez bármikor fordulhatok.”

Kalász Anna, Pécs

„Amit nekem mindenekelőtt nyújtott, az a lelki támasz volt – megláttam a fényt az alagút végén és bízni kezdtem.”

G-B. D. Győr

Neked szól:

 • ha babát vársz, vagy már meg is született, és Te eldöntötted, hogy úgy szeretnéd szoptatni, ahogy neki és neked a legjobb! „Ügyesen”, a magatok módján…
 • ha nem vagy biztos abban, hogy sikerülni fog,
 • ha nem tudod, hogyan állj neki, mire számíts,
 • ha már támadtak nehézségek, és  megfordult a fejedben, hogy feladod…
 • ha szeretnéd pikk-pakk megtalálni a válaszokat,
 • ha szeretnél rájönni, mi az, amitől nálatok működik,
 • ha zavar, hogy körülötted mindenki szakértő, és te nem tudod, hogy a szakkönyvre, a védőnőre, a tanácsadóra, az anyósodra, vagy a barátnődre hallgass, mert a hangzavarban pont azt nem hallod, amit az anyai szíved súg.

Nem csak a szoptatás „technikai” kivitelezését sajátíthatod el a segítségével, hanem megtanít arra, hogy bízz magadban, hallgass az ösztöneidre, és használd a saját tapasztalataidat!

Ez a könyv segít Neked megtalálni a SAJÁT MÓDSZERED!

Elsősorban ebben más, mint a többi szakirodalom, és az „okos jótanácsok”. Nem osztogat utasításokat, nem tesz cáfolhatatlan kijelentéseket, és nem ítélkezik.

Többféle módszert és technikát javasol, lehetőségeket mutat, és mindenekelőtt bátorít, lelkesít, önbizalmat ad.

Mindezt pedig olyan szórakoztató módon, hogy akkor is fülig ér majd a szád, ha amúgy épp ordítanál, vagy kétségbeesni készülnél. 🙂

A sikeres szoptatás kulcsa többek között az egészséges életmód, lelki egészség, kitartás, eltökéltség, önbizalom, rendíthetetlen hit és optimizmus.

Mire elolvasod ezt a könyvet, ezeket észrevétlenül elsajátítod! 🙂

Elengedhetetlen persze némi alapismeret és gyakorlati tudnivaló. Ezeket egyszerűen, röviden, érthetően, de alaposan körbejárjuk – semmi sallang, semmi frusztráló orvosi szakkifejezés. Csak annyi info, ami a felmerülő problémák megoldásához, megelőzéséhez kell.

A szoptatás a világ legegyszerűbb és legtermészetesebb dolga – ha tisztában vagyunk az alapelvekkel!

Persze buktatók még így is akadhatnak. A problémák tipikusak, de a megoldás mindenkinél kicsit más. Nem hiszek abban, hogy mindenkinél ugyanaz válik be.
Mindenkinek megvan a saját technikája, taktikája, ritmusa.

A könyv egyik fő erénye, hogy lényegre törő.

 • Rövid fejezetei megválaszolják a címükben feltett egy-egy kérdést – abszolút gyakorlati oldalról megközelítve, nem kell ehhez több száz oldal.
 • Újszülött mellett, gyanítom, nincs időd a hegyekben álló magazinokból és vastag szakmai könyvekből, vagy az internet dzsungeléből kikeresni a téged érintő kérdéseket.
 • Most valószínűleg nem érdekelnek a tudományos részletek, viszont azonnali segítségre van szükséged. A könyvben rögtön megtalálod, amit keresel.

Itt olvashatod a köszönőleveleket, véleményeket és tapasztalatokat, amiket a Szoptass ügyesen! olvasói küldtek.

Amit nem tudok itt közzétenni, azok a telefonon, a személyes találkozásokkor, és sms-ben boldogan mesélt sikertörténetek.

Mind-mind megmelengetik a szívemet. KÖSZÖNÖM, “ügyesen szoptató” anyukák!

“Kedves Gyöngyvér! Ezúton szeretném megköszönni Neked a szoptatás tanácsadó könyvedet. Általa sikerült nekem is a kisbabámat kizárólag szoptatni. Gyermek háziorvosunk ajánlotta a könyvet. Lili most 3,5 éves kiscsoportos óvodás, aki még alvás előtt és reggeli ébredéskor szopizik. Szeretettel üdvözöllek! 

Ui.: A könyvet gondosan elcsomagoltam abba a kis bőröndbe, amit majd a lányomnak szeretnék odaadni, amikor édesanya lesz. Szerintem 20 év múlva is aktuális lesz az írásod számára és segítséget fog neki nyújtani, ha szüksége lenne rá.”
Lukácsné Mihály Krisztina, Kaposvár

“Ebben a könyvben a konkrét tanácsokon kívül megtaláltam azt a biztatást, ami eloszlatta bennem a félelmeket és bátorságot adott ahhoz, hogy a rokonok, ismerősök, szomszédok véleményével, sőt a saját előzetes elveimmel szemben úgy próbálkozzak, ahogy én jónak érzem és bízzak benne, hogy menni fog.”
Fülöpné Papp Eszter, Kecskemét

“Nekem ez volt a Bibliám a kórházban!”
Tóthmárton Eszter, Kaposvár

“A könyved erőt adott és meggyőzött, hogy jól teszem, ha az ösztöneimre hallgatok.”
Kozma Hilda, Tököl

“Ez egy nagyon jó könyv, ajánlani tudom mindenkinek. Az első két gyermekemet nem tudtam szoptatni, a harmadiknál kaptam a könyvet és 36 hónapos koráig tudtam szoptatni. Most a negyediknél is bevált minden, mert az elejétől szoptatom. Most 1 éves.”
Királyné Tóth Viktória, Cheshunt, Anglia

Kedves Gyöngyvér!

Már jó ideje készülök írni néhány köszönő sort, végre a gondolatot tett követi!

Néhány hónapja, ajándékba, személyre szóló ajánlással érkezett egy példány… Nehéz szavakba önteni, mennyire jólesett ez a kedvesség a gyermekágyas hetekben, abban a fáradt, érzékeny, kicsit bizonytalan lelkiállapotban.

Azóta Léna öt hónapos, gyönyörűen szopik, anyatejen kívül más táplálékhoz még nem volt szerencséje (pontosabban szerencsétlensége :). Sok gondom nem volt, nálunk ez az egész úgy ment már a kórházban, ahogy mindenki megálmodja. Problémám később is inkább abból adódott, hogy mit csináljak, ha sok a tej. Főleg mikor 2 hónaposan kezdte átaludni az éjszakákat. Szerencsére nem keveredtem bele a fejés végeláthatatlan körforgásába, szépen beállt a mennyiség. Olyannyira, hogy már melltartóbetétre sincs szükségem.

Két embernek vagyok végtelenül hálás, anyukámnak és Neked. (Anyukám négyünket szoptatott, imádta. Sokat mesélt róla.) Nagyon megnyugtató és hasznos volt számomra a könyv minden sora. A kedvencem az a rész, ahol a fejésről írt fejezet végén arról van szó, hogy nem probléma, ha e tekintetben a nomád asszonyokhoz hasonlítunk, akik nem fejtek. Egyszerűen csak szoptattak, kész. Most már én is tudom/élem, hogy ez a világ legtermészetesebb és – szerintem – egyik legszebb dolga. Mindig is így képzeltem.

Biztos, hogy a jövőben minden szülés előtt álló barátnőm és rokonom ezt a könyvet kapja majd ajándékba!

Még egyszer nagy-nagy köszönet érte!

Üdvözlettel:

Kerényi Kata

Könyvajánló – Ferencz Judit dúla tollából

“Született három fiú valahol Somogyban.
Született hozzájuk egy Anya is. Családi legendástul, anyósostul, sógornőstül.
Édesanyja szoptatta őt, neki is sok teje volt.
Kedvese édesanyjának nem sikerült.

Született egy kisbaba. Született hozzá egy Édesanya.
Családi legendástul, anyástul, sógornőstül.

Nem sokkal később… született egy könyvecske.
Fedele bíbor, lapjain a hó tisztasága.
Karcsú, mint a nádszál, derűs, mint a hajnali napsugár, melengető, akár egy baráti kézszorítás, felszabadító, mint egy jóleső sóhajtás.

Jó kis könyv. Nem sivalkodik, nem döngeti a mellét, nem mutogat, és nem játssza el azt, hogy ő mindent tud.
Sem több, sem kevesebb, mint ami.

Remek stílusban megírt, gyakorlati kézikönyv minden kismama – sógornő, anyós…:) –
számára, aki már szült, éppen ezekben a pillanatokban szül vagy valaha egyszer (még) szülni fog.

Személyes történetei reményt ébresztenek és együttérzést a legelkeseredettebb szívekben is.
Rengeteg hit és asszonyi odaadás, ami a sorokból árad.
Egy újabb pillanat, amiért nagyon büszke vagyok arra, hogy Nő és Anya lehetek.
Köztük, köztetek egy.

Patak Gyöngyvér: Szoptass ügyesen…

Erről szólt a mese.”

Kedves Gyöngyvér,

Először is köszönöm, hogy megírtad ezt a könyvet, és örülök, hogy rátaláltam. Nagyon sok problémám akadt a szoptatással kapcsolatban és rengeteg szakirodalmat átbogarásztam – már a szülésem előtt is -, így óriási volt a zűrzavar a fejemben. Aztán gondoltam egyet és megrendeltem a könyvedet. Már a címe is sokat mondó volt:). Én ügyesen akartam szoptatni! Nagyon tetszik, hogy rövid, tömör és lényegre törő. A kisbabám mellett nem sok időm lenne még 100 oldalas könyvet olvasni és ábrákat bogarászni.

Most is, ha valamilyen okból kifolyólag nem annyi a tej, mint kellene, akkor gyorsan felütöm és még a lelki békém is helyre áll! Amióta követem a kis könyvedet sokkal kiegyensúlyozottabb a szoptatás, mint előtte.
Remélem, még nagyon sokáig tudom szoptatni a kisfiam, aki már 5 és fél hónapos és 8530 gr. És csak anyatejes, amit sajnos mostanában nem igazán lehet elmondani ennyi idős babáknál.

Még egyszer köszi, hogy így összefoglaltad, és a legtutibb tipp a könyvben az, amit a védőnőnek sem szabad elárulni;)!!

További sok sikert!

Üdvözlettel:
Temesvári Veronika, Budapest

Kedves Gyöngyvér!

Nem vettem zsákbamacskát, mert láttalak a DunaTV műsorában és ott nagyon szimpatikus voltál, majd belenéztem a könyvedbe a honlapodon és már meg is rendeltem a könyvedet.

Nem csalódtam benne, nagyon tetszett. Már 6 évvel ezelőtt született kisfiamnál is sokáig tudtam szoptatni, de mégis kíváncsivá tettél, hogy biztos mindent tudok-e, amire szükségem lehet, mivel akkor 2. terhességem utolsó időszakában voltam. A könyved annyi önbizalmat és biztonságot -, valamint a rejtett – eddig fel sem merült kérdésekre – is választ adott, amellyel már nem izgultam feleslegesen a szopiztatás miatt. Szemmel látható, hogy a most 3,5 hónapos kislányom is sokkal kiegyensúlyozottabban, boldogabban szopizik.

Nagyon sok sikert kívánok Neked, és köszönöm a kedves gratulációt!

Üdvözlettel: M. Bea, Budapest

Kedves Gyöngyvér!

Hát valójában a szoptatás nekem nem sikerült, valahogy túlságosan rástresszeltem a dologra, viszont fejéssel sikerült a tejtermelést elindítani, és azóta is 100 %-ban anyatejet adok a kisfiamnak, aminek nagyon örülök. A fejéssel kapcsolatban voltak jó dolgok a könyvben, ami hasznos volt nekem, és attól függetlenül, hogy a szoptatás nekem nem jött össze, mindenkinek örömmel ajánlom ezt a könyvet.

H. Ilona, Budapest

Szia Gyöngyvér!

A szülés előtti utolsó hetekben olvastam el a könyvet, akkor sokat segített a ráhangolódásban, abban, hogy tudatosítsam, milyen fontos az anyatej, hogy nem szabad feladni, ha épp nehézség adódna, és hogy a szoptatás sokkal több puszta táplálásnál. Aztán a könyvet bevittem magammal az első kórházi napokra és azóta is elő-elővettem, ha épp megakadtam, vagy kérdés merült fel, vagy éppen csak megerősítésre volt szükségem.

Egyrészt sok gyakorlati tippet, tanácsot, praktikát tartalmaz, emellett nekem a lelki felkészülésben is segített. Olyan, mintha általa mindig kéznél lenne egy tapasztalt barátnő, aki minden, a szoptatásnál előforduló kérdésre megtalálta a választ, kicsit kitapossa az utat a járatlan kismama előtt. A könyvben szerettem a hangvételét, hogy közvetlen, baráti, jó értelemben buzdító. Érződik rajta, hogy szívvel-lélekkel íródott, és tán emiatt tud valódi segítség lenni.

Szerencsére eddig (2 hónapos a kislányom) nem volt gond a szoptatással nálunk, és hogy sikerrel vettük a kezdeti akadályokat, abban benne voltak a Szoptass ügyesen! támogató szavai is. Szívesen olvastam a végén a szoptatós történeteket is: szépek, meghatóak és tanulságosak.

A könyvhöz sok sikert kívánok!

T. Lívia, Budapest

Kedves Gyöngyvér!

Barátnőm hívta fel a könyvre a figyelmet. Én jómagam egy lánygyermek után – akit két és fél évig szoptattam, és élveztem ennek minden áldását- kíváncsian vettem kézbe, mert sok szopi-sztori után is bizony olvastam olyasmit, hogy az első gyereknél bár minden rendben volt, a másodiknál mégsem jött össze a szoptatás. Mint például fent említett barátnőmnél sem. Én így a második gyermek vállalása előtt szerettem volna a kezemben tudni egy olyan kiadványt amely pont ilyen: a LÉNYEG van benne. Jó hogy megírtad, s kiadták. Czigány Tamás rajzaihoz külön gratulálok. Szóval sok sikert a továbbiakhoz.

Göcsei-Szabó Ander Kata, Barcs

“A könyvet lányomnak rendeltem, aki augusztus 28-án szült. Mielőtt átadtam, természetesen én is elolvastam. Fantasztikus! Nagyon tetszett! Most jöttem rá – 30 év elteltével – , hogy én miért nem tudtam annak idején szoptatni. Nem volt türelmem és nem volt kéznél ilyen jó segítség. Örömmel látom, hogy a lányom hasznosan forgatja és türelemmel, kitartással – az Ön könyvének is köszönhetően – már “ügyesen szoptat”. Köszönjük!!!”
S.Lászlóné, Budapest

Kedves Gyöngyvér!

Várandós kismamaként először arra gondoltam, a szoptatással még nagyon korai foglalkoznom, de ahogy múltak a hetek rájöttem, nem akkor kell kapkodni, ha már baj van. Jobb idejében felkészülni az esetleges nehéz helyzetekre. Ha tényleg bekövetkezik valami probléma, már tudjam mihez nyúljak.

Ahogy megérkezett a könyv, azonnal rávetettem magam. Nagyon tetszett, hogy ennyire őszinte és közvetlen, humoros, de mégis komoly.

Megnyugtató a tudat, hogy “ül a könyvespolcon egy barát, akihez bármikor fordulhatok”. Köszönöm még egyszer az őszinte beszélgetést és a sok bíztatást, amit tőletek kaptunk.

Szeretettel:
Kalász Anna, Pécs

Amit nekem ez a könyv mindenekelőtt nyújtott, az a lelki támasz volt. A történetek tanulsága megmutatta, hogy nálam komolyabb gondokkal küzdő anyák is felülkerekedtek a nehézségeken. Vágyakozva olvastam a szoptatás örömeiről. Úgy érzem, hogy fordulópont volt számomra ez a pillanat – megláttam a fényt az alagút végén és bízni kezdtem. A pozitív hozzáállás és nem utolsósorban a férjem támogatása végül visszahozta a reményt, ami erőt adott a továbblépéshez. Azóta több mint egy hónap telt el és már boldogan kínálom meg a lányomat, várom a szopizás meghitt pillanatait és mosolygok rá, miközben ő önfeledten belefeledkezik a táplálkozásba. A könyv azóta is hasznos társa a mindennapoknak, vészhelyzet esetén van “kihez” fordulni.

Több barátnőm még előtte áll az anyai örömöknek és én már elhatároztam, hogy meglepem majd őket ezzel a könyvecskével, hisz minden benne van, amit egy anyának hasznos tudni a szoptatásról. Nem tudományos szakirodalom hormonokról, latin szavakkal, hanem egy használható, forgatható, elfoglalt kismamáknak való könyvecske a mindennapokra.

További sok sikert kívánok a munkádhoz, egészséget és sok boldogságot Neked és családodnak!

Üdvözlettel:
G-B. D., Győr

Patak Gyöngyvér - A Szoptass ügyesen! szerzője4 terhesség, 5 gyerek, 8 év szoptatás (ebből az utolsó 15 hónap duplán), számtalan köszönőlevél, megkönnyebbült anyuka, és anyatejen nevelkedett baba. Ezek a fő “referenciáim”, amikre nagyon büszke vagyok.

Végzettségemet illetően nem vagyok szoptatási tanácsadó, sem védőnő, vagy orvos. (És nem is leszek! 🙂 Viszont jól ismerem a szoptatással kapcsolatos szakirodalmat és a szoptatás tudományos/élettani hátterét, a „szoptatós” szakma által képviselt (régi és mai) nézeteket, az egészségügyben képviselt gyakorlatot. És legfőképp jól ismerem a várandós és újszülöttes kismamák felmerülő problémáit, kérdéseit, igényeit, sőt félelmeit és aggodalmait, a baba és mama érdekeit – az ötféle saját, és sok-sok velem kapcsolatba került kismama rengetegféle tapasztalata alapján.

És mivel a két oldal – “A” szakma és “Az” anyuka – nézete, véleménye, tapasztalata, szándéka, stb. nem mindig találkozik, úgy gondoltam, ideje megírni azt a szakirodalmat, amit mindenki a saját életére vonatkoztatva tud értelmezni, és a saját igényeire formálva tud hasznosítani.

Hiszem, hogy bárki, aki “biológiailag alkalmas” (azaz van – bármilyen méretű és alakú – melle, és született legalább egy gyermeke) az tud (tudna) szoptatni – ám mégsem tud mindenki, még ha meg is tett minden tőle telhetőt.

Hiszek a szoptatásban, és mindenkit erre buzdítok, DE:

 • nem hiszem, hogy a nem szoptatott babák boldogtalanabb gyerekek lesznek, vagy nem fejlődhetnének egészségesen.
 • nem hiszem, hogy a nem szoptató anya “rosszabb” anya, és kevésbé szereti a gyermekét.

Ne legyen lelkibeteg az, akinek nem sikerül, annak ellenére, hogy megtett minden tőle telhetőt. Ő is jó anya!

Viszont mindenkinek valóban meg kellene tennie mindent annak érdekében, hogy szoptatni tudjon, hiszen a babának is és magának is minden tekintetben ez a lehető legjobb.

A Szoptass ügyesen!-ről tudni kell, hogy már azelőtt sikere volt, mielőtt könyv lett volna belőle. :). Egy privát használatra készült kis füzetként kezdte a “karrierjét”. Kézről kézre adták az anyukák, akiknek ez a kézzel írt füzet segített naponta felülkerekedni a problémákon, legyőzni a kétségbeesést, önbizalmat szerezni, saját stratégiát követni, így legtöbbjük hosszú hónapokig “ügyesen” szoptatta babáját.

Volt köztük császáros, koraszülött babás, “anyós-fóbiás”, kis- és nagymellű, elszánt és tétova… És nem csak kezdő anyukák – volt olyan, aki első gyermekét nem tudta szoptatni, a füzet segítségével a másodikat igen.

Egyre többen kérdezték: Miért nem írok belőle könyvet?

Nos, egyszer csak vettem egy nagy levegőt, és megírtam. 1500 példány elkelt a nyomtatott könyvből. Most – egyelőre – csak letölthető pdf. formátumban kapható.

Szeretnék én is “ügyesen” szoptatni, úgyhogy  megrendelem:

Patak Gyöngyvér: Szoptass ügyesen!Patak Gyöngyvér: Szoptass ügyesen!

Gyakorlati útmutatások és lelki támasz az újszülött szoptatásához c. könyvét

Kiadó: PALMIMAR KFT.
Oldalszám: 63 oldal
Megjelent: 2018. februárban, 2. kiadás
ISBN: 978-615-00-1095-3
Puhatáblás, ragasztókötött:

1990 Ft + 500 Ft postaköltség
E-könyv (pdf): 1600 Ft

Imami Kártyával 25% kedvezmény!

Mit gondolsz?